Liefde

Geef jezelf elke dag een compliment.
Je bent het waard!

“Liefde, wat is dan liefde?” Ken je toevallig dat zinnetje van André Hazes? dan gaat het verder met de woorden “vergeven, hoort ook bij de liefde” en dat klopt, vergeven hoort ook bij de liefde maar wat als je constant dingen aan het vergeven bent en jij er alleen maar meer verdrietig van wordt dan dat het jou een goed gevoel oplevert?

Dit is een onderwerp die ik vaak bij mijn consulten tegen kom. Van allerlei vragen over de liefde. Liefde is het allerfijnste gevoel wat er is want zonder echte liefde kun je niet groeien. Net als planten en bloemen niet kunnen groeien zonder water. Je hoort ook vast wel eens dat iemand zegt, hij/zij maakte mij een beter mens en zo werkt dat ook. Als jij echte liefde krijgt dan groei je, en als je groeit wordt je mooi(er) van binnen en van buiten. Je gaat meer stralen en door je geluk in de liefde ga je heel anders in het leven staan en wordt je dus ook van binnen uit een blijer persoon en wees eerlijk, hoe voel jij je liever, een blij persoon of….?

Er zijn mensen die alles doen en overhebben voor de liefde en zichzelf dan compleet wegcijferen. Daarentegen heb je ook mensen die heel gauw de handdoek in de ring gooien en over beide “soorten” mensen is iets te zeggen. Ze handelen niet voor niks zo. Alles heeft een reden, goed of minder goed maar zo is het nu eenmaal. Daarbij komt ook nog eens de wisselwerking om de hoek kijken, als iemand niet leuk tegen jou doet dan kun jij je automatisch iets terugtrekken of je gaat juist volop de pedalen en verdedigd jezelf. In elke wisselwerking zit een stukje van onmacht, verdriet, boosheid, frustraties en met twee personen moet je dan weer één zien te worden maar hoe doe je dat? Hoe leer je om op alle gebieden goed met elkaar te kunnen dealen? Water bij de wijn doen, maar hoeveel water en hoeveel wijn? Als het samen op een gegeven moment niet meer zo goed lukt maar je houdt nog wel heel veel van elkaar, kan een relatie therapie een heel goed iets zijn, je kunt elkaar beter leren kennen (begrijpen) maar jezelf ook.

Liefde is meer dan alleen tussen jongen/meisje, man/vrouw, man/man, vrouw/vrouw. Je hebt ook nog liefde van je ouders, je broers zussen, familie, vrienden, je kinderen. Als het daarin helemaal misloopt, hoe ga je daar dan mee om? Ook deze vorm van liefde kan je maken en breken, want het begint in je leven altijd als eerste met je naasten waar je liefde van hoort te krijgen. Vaak gaat het daar al mis, bij de fundering van het gevoel opbouwen wat echte liefde inhoudt. Heb jij dat niet geleerd, mist daar al iets in de fundering dan krijg je vanzelf al een zwakkere basis en daar is heel veel uit te halen en uit te leren.

Scroll naar boven